Poders democràtics corruptes


Els casos recents de corrupció han originat molts articles, dels quals hem extret aquí els temes de:


 Articles relacionats: Corrupció, Corrupció en el sistema polític, Suborns i corrupció


Què és corrupció política?
Tothom (...) sap què és la corrupció política. Però quan es tracte de donar una definició que satisfaci a tothom, la cosa es complica. Possiblement la definició més concisa és la proposada pel Banc Mundial, que per corrupció política entén "l'abús d'un càrrec públic en benefici propi". No obstant això, s'hi pot afegir (...) que els diners de la corrupció política es poden destinar (...) a benefici d'un grup polític.(...)
La corrupció política és un flagell que té diverses variants, des dels dictadors que arrepleguen una fortuna fins els polítics que en democràcia són capaços de falsejar els comptes de l'Estat. També ofereix altres aspectes no menys inquietants. Un d'ells és la possibilitat que les persones amb poder considerin, quan es corrompen, que està justificat el que fan per creure que tenen dret a arrabassar el que arrabassen. (...)
La revista 'Psychological Science' acaba de publicar un estudi sobre la corrupció política que resulta revelador. (...) [Dos professors] han fet una sèrie d'experiments per determinar l grau de connexió entre poder i la hipocresia. (...)
El resultat va demostrar (...) que els poderosos es comporten hipòcritament, condemnant més les il·legalitats dels altres que les pròpies. (...) els poderosos es consideren molt més morals que els sense poder. (...)
(...) han conclòs que els poderosos, quan es corrompen, no només roben sinó que creuen justificat saltar-se a la torera les regles ja que tenen dret a agafar el que vulguin. 'The Economist', al comentar els resultats, ha sentenciat: "Potser la lliçó és que la corrupció i la hipocresia són el preu que la societat paga per ser liderats per mascles alfa (o femelles alfa). L'alternativa, encara que neta, és ser liderats per peleles".
Xavier Batalla, ¿Enganya a su empresa?, LaVanguardia 13-02-2010.