El Mar de la Xina Meridional



La Xina vol ignorar el tribunal d'arbritatge de l'Haia
El Tribunal Permanent d’Arbitratge (TPA) de l’Haia va sentenciar ahir a favor de les Filipines i en contra dels interessos xinesos en la disputa territorial sobre el mar de la Xina Meridional. Pequín va assegurar que no reconeix al tribunal i no acatarà la sentència, mentre que Manila es mostra conciliadora i disposada a arribar a acords bilaterals.
El tribunal va dictaminar que “no hi ha base legal” perquè la Xina reclami drets històrics sobre les aigües territorials en disputa. La sentència també determina que els esculls en litigi a les illes Spratly (com Itu Aba, Thitu o l’illa West York) són legalment roques i no illes, per la qual cosa no poden generar una zona econòmica exclusiva ni donar motiu a reclamacions territorials com pretén la Xina.
El dictamen acusa el gegant asiàtic de violar els drets de sobirania de les Filipines “pel que fa a la seva zona econòmica exclusiva i a la seva plataforma continental” i provocar “un dany irreparable a l’escull de corall” amb la construcció d’illots artificials, a més de no respectar les regulacions relatives a la seguretat marítima per prevenir les col·lisions en alta mar.
La sentència emesa per un grup d’experts suposa un cop dur per als interessos xinesos, que reivindiquen la sobirania sobre pràcticament el 90% de les aigües del mar de la Xina Meridional. És la primera vegada que el gegant asiàtic s’enfronta a un arbitratge de la justícia internacional i no li ha fet gaire gràcia.
A més, la decisió dóna una base legal a altres països com Vietnam, Malàisia, Indonèsia i Brunei que mantenen disputes amb la Xina sobre la territorialitat de les aigües.
La Xina, que sempre ha apostat per negociar bilateralment amb els seus veïns, no s’ha personat en el procés al·legant que no reconeix el tribunal.
L’expansió al mar de la Xina Meridional es basa en el que Pequín anomena “la línia dels nou traços”. És una línia, que sota un difús concepte de drets marítims històrics, la Xina utilitza per reclamar pràcticament la totalitat d’aquest mar: una zona a uns 2.000 quilòmetres de la costa xinesa i a menys de 200 milles de les costes de les Filipines, Malàisia i el Vietnam, és a dir, dins les seves aigües jurisdiccionals.
Encara que la Xina reivindica una tradició mil·lenària de control sobre aquesta zona, la “línia de nou traços” apareix en els mapes xinesos amb la fundació de la República Popular, després de la Segona Guerra Mundial, quan la Xina va aconseguir el control de les illes ocupades pel Japó.
[El nou president] Duterte s’havia mostrat disposat a mantenir negociacions directes amb la Xina per explotar les riqueses de la zona, i ara ho podrà fer des d’una posició més forta, gràcies a la sentència. Pel mar de la Xina Meridional hi passa més d’un terç del comerç mundial, que mou uns 5 bilions de dòlars anuals, i és la ruta d’entrada del petroli del golf Pèrsic a l’Àsia i la Xina.
A més, són aigües riques en recursos naturals com gas i petroli. Però per sobre del seu valor econòmic hi ha el seu valor geoestratègic. La Xina necessita controlar les seves sortides al mar i reivindicar el seu paper com a líder regional davant dels Estats Units, que el 2011 van situar l’Àsia com a prioritat en  la seva política internacional.
Dolors Rodríguez, Cop a l'expansionisme xinès, Ara 13-07-2016





 El govern de Pequín va advertir ahir que té dret a fixar una zona d’exclusió aèria sobre les illes que reclama al mar Meridional de la Xina, malgrat la sentència contrària al seu clam dels tribunals internacionals, i que ho farà “en funció del nivell d’amenaça” que afronti, segons el viceministre d’Exteriors. No seria la primera vegada, ja que el 2013 Pequín va decretar una zona d’exclusió aèria sobre les illes que es disputa amb el Japó al mar de la Xina Oriental (les Senkaku, segons els japonesos, i Diaoyu, segons els xinesos), cosa que va elevar la tensió amb el seu històric enemic.
Sònia Sánchez, Pequín amenaça amb l'exclusió aèria al mar Meridional de la Xina, Ara 14-07-2016