Sàhara Occidental


Un excel·lent i sintètic article que permet conèixer i entendre la qüestió amb poques línies. Aquest tipus de coneixement és el que pretén extraure aquest bloc del publicat a la premsa.
Els subtítols de l'article original són clars i complerts:
¿Por qué hay que remontarse a 1884?
¿Por qué se arrió la bandera española?
¿Por qué los acuerdos de Madrid?
¿Qué compensaciones económicas?
¿Qué sentenció el Tribunal de La Haya?
¿Por qué se firmó un alto el fuego?
¿Qué propone el Frente Polisario?
¿Qué pretende el rey Mohamed VI?
¿Cual es la postura de España?
¿Por qué cambió George W. Bush?

Aquí reproduïm la introducció de l'article original, i el mapa que l'acompanya.

El franquisme va deixar en herència el conflicte del Sàhara Occidental encara sense resoldre. Trenta cinc anys després, l'antiga colònia espanyola està partida en dos: l'oest l'ocupa Marroc; a l'est, cent mil saharauis viuen en una franja alliberada pel Front Polisari i a Tinduf (Algèria). Considerat pel l'ONU un territori no autònom, el Sàhara té grans recursos naturals: fosfats, ferro i, possiblement, petroli. Aquests són els per quès d'un conflicte no desert, ja que una de les parts té les de guanyar.
Xavier Batalla, Un conflicto no desierto, La Vanguardia 30-01-2010.


[Al Marroc] hi feinegen cent vaixells espanyols: per això Espanya sacrifica als pobres saharauis... Pesquem sardina, verat i pop, per a conserveres gallegues deslocalitzades al Marroc, per la seva ma d'obra barata i explotable.
Víctor-M. Amela, entrevista a Gustavo Duch, "Acabamos pagando varis veces cada latita de atún", La Vanguardia 25-03-2010.


Amics?
El Consell de Seguritat de l'ONU va mantenir ahir un dur debat sobre la inclusió d'un mecanisme de vigilància dels drets humans en el Sàhara Occidental. L'anomenat Grup d'Amics del Sàhara (EUA, França, Regne Unit, Espanya i Rússia) el dijous va presentar un projecte de resolució que tot just mencionava aquest assumpte.
El portantveu de l'Executiu marroquí (...) va confirma que tenia motius "molt seriosos" per refusar la inclusió dels drets humans en la resolució.
Espanya va avalar el text malgrat que la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega el dilluns a Nova York va expressar el seu recolzament a que la Minurso (la missió de l'ONU al Sàhara) tingués competències en aquesta matèria. El ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha refusat pronunciar-se sobre el tema.
"França ha treballat activament per protegir a Marroc de qualsevol escrutini internacional sobre els seus greus i reiterats abusos en el territori ocupat", va lamentar el representant davant l'ONU de Front Polisario (...).
Mèxic, amb el suport d'Uganda, Nigèria i Austria, en canvi, s'està esforçant per a que la resolució insti, al menys, a Rabat i al Polisario a estar en contacte amb l'Alt Comissionat de l'ONU pels Drets Humans.
I. Cembrero, El Consejo de Seguridad se divide de nuevo sobre el Sàhara, El País 1-05-2010.


El Govern espanyol prefereix Marroc
El Govern espanyol no està disposat a que cap conflicte enterboleixi les relacions amb Marroc. No per la repressió patida per 14 manifestants canaris del col·lectiu SaharAcciones que el dissabte van protestar a El Aaiun per l’ocupació d’aquest territori per part de Marroc (...).
(...) Marroc considera una “provocació” qualsevol manifestació que qüestioni la seva sobirania sobre el Sàhara.
(...) ningú dubte que els incidents en el Sàhara es repetiran. La raó és que les associacions de suport al poble saharaui no volen que el conflicte caigui en l’oblit i el Govern marroquí no tolerarà que se’l qüestioni.
Víctor Bejarano, El Gobierno prima la relación con Marruecos en el conflicto del Sáhara, La Vanguardia 30-08-2010.

El suport al referèndum es desinfla
(...) El delegat del Front Polisario a Espanya, Bucharaya Beyun, que va dir estar sorprès pel fet que el número tres del PSOE es nega a parlar sobre el referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental.
(...) "Han introduït qüestions que nosaltres no teníem previstes per tractar en aquesta reunió", va adduir el dirigent socialista (...), en al·lusió al referèndum. (...)
Des del PSOE es reclama que mai han estat informats que la reunió formava part d'una ronda de contactes amb partits espanyols ni que els anava a demanar el seu suport per a una niciativa concreta. Reconeixen a Ferraz que davant la nova situació creada, la seva directiva va sospesar el diumenge si celebrar o no la reunió i que, finalment, es va decantar per dur-la a terme sense Esglésies però amb la seva secretària de relacions internacionals, Elena Valenciano.
La delegació del Polisario, que avui es veurà amb el PP, PNB, IU, CC i UPyD, va posar ahir de relleu la contradicció entre l'actitud dels socialistes ahir i les mocions aprovades fa uns mesos pel Congrés i el Senat donant suport a la lliure autodeterminació del poble sahrauí amb els vots del PSOE.
Luis Izquierdo, El Polisario planta al PSOE por rehuir el referéndum, La Vanguardia 15-02-2011.


Peixos o principis?
El Govern marroquí ahir va fer un gest de no renovar l’acord pesquer que manté amb la UE si alguns eurodiputats no deixen d’inventar-se “justificacions jurídiques” a les seves intervencions, en referència a les reserves a la seva continuació si prèviament no s’exclou l’explotació de les aigües del Sàhara Occidental.
(...) “Certa classe intel·lectual mediàtica” i part de la societat espanyola, conclou, sent un “complex de culpa” respecte a la ex colònia i es dedica a manipular deliberadament la realitat del Sàhara Occidental.
La majoria dels eurodiputats van desconfiar de la versió de Marroc sobre els esdeveniments d’El Aaiún.
Beatriz Navarro, Marruecos amaga con no renovar el acuerdo pesquero con la UE, La Vanguardia 2-12-2010.