Els jawara de les illes Andaman


(...) en aquestes illes Andaman en les quals hi habiten uns 400.000 indis també hi habiten els jawara, un poble d’origen misteriós procedent de l’Àfrica que es va assentar en aquestes illes fa 60.000 anys.
Els jawara tenen la seva pròpia sanitat, basada en el coneixement exhaustiu de les plantes medicinals que creixen en el bosc humit en el que habiten.  I el seu propi sistema de subsistència. Cacen porc senglars i llangardaixos, pesquen amb fletxes en les aigües transparents del mar, recol·lecten baies, llavors i mel. "Viuen en un temps remot entre l’edat de pedra i l’edat del ferro", escriu Bishnu Pada Ray en la proposició amb la qual reclama una intervenció immediata en aquest territori per desenvolupar-lo i col·locar-lo d’una vegada en el segle  XXI. En el món actual no hi pot haver pobles aïllats, ve a dir Pada Ray, però la seva proposta de desenvolupar la zona i enviar als nens jawara a escoles indies per a que siguin educats com els nens indis ha fet saltar totes les alarmes.
(...) La proposta de Pada Ray és paternalista, inacceptables i pot ser fatal per als jawara. "Desarrelarà completament aquests nens. Ja hem vist el que va succeir amb la 'generació perduda d’aborígens australians. Va ser destruïda a l’arrancar-la de les seves llars" (...). La política d’assimilació posada en pràctica pels Governs australians entre 1910 i 1970, per la qual milers de nens aborígens van ser enviats a la força a escoles dels blancs, va provocar una veritable catàstrofe humanitària. Els supervivents d’aquelles polítiques són avui una generació trencada que es va refugiar en l’alcohol i les drogues. Fa un parell d’anys el primer ministre (...) es va veure obligat a demanar perdó en nom d’Austràlia a tots els aborígens.
La proposta d’escolaritzar els nens jawara recorda penosament també a la que van intentar els invasors britànics el segle XIX. Després de sotmetre a sang i foc als indígenes que es van oposar a la seva presència, van enviar els nens a llars-escola lluny de les seves famílies, provocant un immediat augment de la mordentat. Survival tem que un cosa així succeeixi amb els jawara. El to de la proposta parlamentària de Pada Ray dóna una idea de l’amenaça que plana sobre aquest petit col·lectiu. "La població dels jawara consisteix en uns 300 individus, (...) similars als seus cosins africans" (...) I la seva manera de vida "requereix enormes quantitats de terra per sobreviure".
Lola Galán, Hagamos (in)felices a los jawara, El País 11-07-2010.