La Patagónia


Els mapuches
L'empresa tèxtil italiana Benetton porta anys immersa en una polèmica per les terres que va adquirir a la Patagònia a una companyia argentina per criar-hi ovelles i produir llana. La compra massiva va resultar devastadora per als indis mapuches, molts dels quals vivien allí sense títol de propietat. Ara reclamen la terra dels seus avantpassats.
El contenciós entre els indis mapuches argentins i l'empresa tèxtil italiana Benetton per les terres de la Patagònia evoca l'història del peix gran que es el petit, només que aquí també hi ha un peix mitjà, l'Estat argentí, que fa un segle i mig va lliurar terres en la zona a immigrants europeus sense parar esment que els indis que allí vivien es sentien propietaris del lloc per antiguitat, no perquè constés en un document, i aquesta cosmovisió estava destinada a topar amb la idea de propietat occidental capitalista.
La darrera col·lisió va arrancar el 1991, quan Benetton va adquirir a una companyia argentina en fallida terres a la Patagònia, en les quals hi cria ovelles que amb la seva llana fabrica moltes de les peces que l'han donat renom internacional. En aquests terrenys hi quedaven encara algunes comunitats indígenes. Avui, Benetton posseeix 9.000 quilòmetres quadrats (...), la qual cosa fa de l'empresa el propietari de terres més gran d'Argentina.
María-Paz López, Los mapuches de la Paragonia contra Benetton, La Vanguardia 12-06-2007.