Pobles indígenes


(...) Rios Montt, després de fer-se amb el poder amb un cop militar, va incrementar la repressió contra les comunitats indígenes que donaven algun suport a la insurgència. (...)
Laugerud [un general que va arribar al poder en unes eleccions desprestigiades per denúncies de frau] va endurir la lluita contrainsurgent. Les denúncies de violacions dels drets humans van provocar  censura de la comunitat internacional. (...) Jimmy Carter va exigir respecte per als indígenes. Guatemala ho va interpretar com intromissió inacceptable. (...)
Durant el mandat de Laugerud es va produir la pitjor matança de la guerra civil guatemalteca. El 29 de maig de 1978, indígenes de diverses comunitats es van ajuntar en una plaça (...) per tractar sobre problemes de la terra. Els soldats, que vigilaven des dels terrats, van començar a disparar, barrant el pas als camperols i entrant a les cases on s'havien refugiat. Van morir 160 indígenes. Acabada la massacra, l'exèrcit va ficar els cadàvers en un remolc per dur-los prop del cementiri; amb un tractor van fer un clot i els van abocar dintre. Laugerud no va processar a ningú.
Aquesta massacra va significar el començament de l'extermini de comunitats queqchís. Catequistes i líders camperols van ser assassinats els anys 70 i 80. Tretze anys després de la signatura de pau, els indígenes denuncien que "la massacra continua, ara a les nostres famílies no se les mata amb bales, sinó de gana, ens prenen les terres, ens donen un salari de gana, sense educació ni salut.
Joaquim Ibarz, Represor de indígenas, La Vanguardia 14-12-2009.