Kurdistan

El risc d'estar en interessos creuats de les potències


   Els kurds s’han convertit en una peça clau en el tauler de Síria i de l’Iraq. Per als Estats Units, els kurds tenen un paper indispensable en la lluita contra Estat Islàmic (EI). [...] Tant a l’Iraq com a Síria, els kurds han sigut el grup més eficaç a l’hora de contenir l’avanç del grup jihadista, i això els converteix en un aliat crucial per a Washington.
   [...] Turquia, que és membre de l’OTAN i aliat de Washington, està decidida a no permetre que els kurds puguin arribar a controlar els 800 quilòmetres de frontera que comparteix amb Síria.
   [...] els kurds es troben a tan sols 20 quilòmetres de la frontera amb Turquia. Davant del perill que representen els kurds a l’altra banda de la frontera, i sense pensar-s’ho dues vegades, Ankara va bombardejar amb artilleria pesant posicions kurdes a Síria.
   La postura de Turquia posa els EUA en un seriós dilema, ja que necessiten els seus dos socis per combatre EI. Dimecres passat, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va demanar que les YPG [Unitats de Protecció del Poble Kurd] quedessin fora de l’acord d’alto el foc a Síria, en vigor des d’ahir, perquè han sigut considerades com a part dels grups terroristes que queden exclosos de la treva.[...]
   Per a Turquia, les YPG i el seu braç polític, el Partit de la Unió Democràtica (PYD), són una extensió de la guerrilla kurda PKK, considerada per Ankara organització terrorista. Per la seva banda, Rússia, rival geopolític dels Estats Units, s’ha estat acostant als kurds en part per perjudicar Turquia com a conseqüència dels enfrontaments entre Moscou i Ankara a Síria, que s’han intensificat els últims mesos.
   Conscient que la decisió seria una provocació per a Turquia, [...] Moscou va exigir a Washington la presència dels kurds a la taula de negociacions. L’acostament de Rússia als kurds es va materialitzar fa uns dies amb l’obertura de la primera oficina de representants del Kurdistan sirià a l’exterior, amb seu a Moscou.
   De manera indirecta, els bombardejos russos contra els rebels sirians aliats de Turquia estan afavorint les milícies kurdes, que han vist incrementar el territori que controlen.
Ethel Bonet, Els kurds, l'exèrcit clau però incòmode de la guerra, Ara 28-02-2016.