Història recent de Còrsega



La història de la violència corsa [...] explica que l'illa encara conservi aquests 'paisatges buits' que són un dels seus tresors. Els corsos van defensar aquest buit amb càrregues de plàstic [explosiu] espectacular que van moderar les ganes de banquers i inversors: el 1971, pla per crear 360.000 places hoteleres. El 1973, 40 atemptats. El 1975, 226 més. Milers d'atemptats, l'últim el 2014 [...].
Aquesta violència no s'entén sense el que Victor Hugo va definir ja el 1830: "En l'Europa actual cada Estat té el seu esclau: Turquia té Grècia; Rússia, Polònia; Suècia, Noruega; Anglaterra, Irlanda; França té Còrsega". Els ressons d'aquest pseudocolonialisme arriben fins a l'actualitat, quan el Govern de París va estudiar als anys quaranta el lliurament de Còrsega a la Itàlia feixista per apaivagar el seu afany, com no hauria fet mai amb un territori francès continental. Mentalitat que aflora amb el projecte (1960) se situar al massís d'Argentella el polígon de proves nuclears que finalment, entre grans protestes, anirà a la Polinèsia, o la descàrrega de milers de tones diàries d'abocaments químics efectuada per Montedison davant el Cap Corse (1972).
Sense aquesta sensació de semicolònia, on tot el que és rellevant es decideix fora i sense tenir en compte la població local, no s'entén Còrsega. Tampoc sense l'emigració, solució històrica a la misèria [...].
Abans de la Primera Guerra Mundial, la quarta part dels corsos vivien fora de Còrsega; en vigílies de la Segona, eren la meitat. Amb la V República (1958) dos terços dels corsos viuen fora de l'illa.
Quaranta anys després que el modern autonomisme cors iniciés el camí a partir de l'acció de grups d'activistes amb escopetes de caça, les seves reivindicacions formen part del sentit comú de l'illa. Votades per l'Assemblea de Còrsega el 2013, les 'quatre qüestions' (cooficialitat de la llengua, inscripció del poble cors a la Constitució francesa, estatut de resident que posi límit a l'especulació immobiliària, i drets fiscals) tenen suports institucionals del 60% o el 70%, xifra que supera àmpliament la família nacionalista i inclou totes les forces polítiques.
Després de quaranta anys de moviment social, els nacionalistes van guanyar les eleccions regionals el desembre passat, mitjançant la coalició dels nacionalistes moderats [...] i els independentistes més minoritaris de [...] Jean-Guy Talamoni, president dee l'Assemblea [...] Talamoni va fer sensació en pronunciar el discurs d'investidura... en llengua corsa. [...]
A partir del 1982, sempre amb administracions d'esquerra, l'Estat francés va anar lliurant certes competències a l'illa, en les quals l'Estat té sempre la decisió final. Gairebé ningú allà no considera que aquestes competències siguin suficients.
[...] La majoria dels corsos no volen trencar amb França, però "el primer sentiment és ser cors".
[...] "França podria començar ratificant la CartaEuropea de les Llengües Minoritàries".
[...] La universitat ensenya la llengua corsa, però ni tan sols en aquest enclavament nacionalista el cors no pot ser llengua vehicular en l'ensenyament.
Productora d'idees important, l'existència de la universitat ha posat fi a l'hemorràgia migratòria d'estudiants tradicional cap el continent. [...]
Els processos d'Escòcia i Catalunya, especialment el model lingüístic de la segona, se segueixen amb molt d'interès [...].
Rafael Poch, El laberint cors demana la paraula, La Vanguardia 6-02-2016.
(ref de la Crta Eurpea!)

El poble cors és, alhora, una comunitat històrica i una voluntat d'adhesió. No només són corsos els que tenen un origen cors per naixement o descendència, sinó també els que, independentment de l'origen, el color de la pell i la religió, viuen aquí, trien parlar la nostra llengua i es fan seva la nostra història per un mecanisme d'assimilació. Còrsega sempre ha 'fabricat' corsos. És un fet característic i inherent a la nostra condició mediterrània. Tenim una concepció oberta. Al nostre electorat hi ha gent que no és d'origen cors i que ens veu com a força de progrés. `...]
Hi ha una energia vital que va més enllà de la simple aritmètica electoral. [...] No tots els corsos s'han fet nacionalistes. Per tant, la nostra responsabilitat és, d'una banda, defensar el nostre ideal, que s'inscriu en un corrent que lluita des de fa cinquanta anys pel reconeixement d'aquest poble, i, de l'altra, respondre a la confiança que ens han manifestat també els no nacionalistes. Crec que a França no s'ha percebut que la nostra victòria també és la d'un moviment social profund amb una aspiració a la democràcia i a la construcció d'una Còrsega emancipada. [...]
Hem heretat una situació financera i pressupostària catastròfica, o sigui que el nostre marge de maniobra és molt reduït. Sent molt compromesos amb els nostre drets fonamentals amb la cooficialitat de la llengua, el reconeixement del poble cors, l'estatut de resident i la política fiscal, ens hem de ficar en una estratègia de petits passos per construir una economia productiva que permeti l'emancipació. [...] una nació sense economia no té la base per ser autònoma políticament. [...] París ens diu: "No en parlarem mai, d'això". [...]
Còrsega ha desaparegut completament de la pantalla del radar a París. No en volen sentir ni parlar, perquè pensen que només els portarà problemes. No hi ha dubte que una França més calmada sobre la cohesió de la seva societat tindria menys problemes a reconèixer el fet nacional cors. Avui tenen por d'obrir una fractura per on es colin altres reivindicacions, no només regionals sinó també comunitàries i religioses. Com que no hi ha violència clandestina, es pensen que ja no hi ha problema cors. Vaig dir a Manuel Valls que no es tracta e fer xantatge amb la violència, però que aquest és un càlcul errat. No esperem que vulguin discutir sobre tot d'un dia per l'altre, però ens han de donar una perspectiva, altrament estan tapant una olla de pressió.
[...] Les idees que fa trenta o quaranta anys eren revolucionàries i marginals, com ara el rebuig de l'especulació immobiliària, el dret a la llengua i tenir una universitat, avui són evidents. Si ho haguéssim permès, la Còrsega d'avui no tindria l'aspecte actual.
Rafael Poch, entrevista a Gilles Simeoni, president del Consell Executiu de Còrsega, "París està tapant una olla de pressió", La Vanguardia 6-03-2016.