Taiwan

La immensa majoria de la comunitat internacional reconeix que Taiwan és part, o "província" de la República Popular Xina. Així ho admeten tots els membres de la Unió Europea, Estats Units, Japò o Rússia. Només reconeixen a Taiwan 23 països. (...)
La clau de la qüestió de Taiwan són les relacions d'Estats Units amb la República Popular. Tres comunicats conjunts i la llei de Relacions amb Taiwan nord-americana defineixen l'estatut de la illa.
Al perdre la guerra civil Chang Kai Chek es va refugiar a Taiwan, sense que ningú digués que es ocupava un país estranger. És com si el govern republicà espanyol, el 1939 s'hagués fet fort a Mallorca. Estats Units i els països occidentals van continuar reconeixent al govern de Taiwan com el de tota Xina durant dues dècades. (...)
En el comunicat conjunt de 1979, per qual s’estableixen relacions diplomàtiques, Estats Units reconeix al Govern de la República Popular com l'únic legal de Xina, així com que hi ha una sola Xina i Taiwan és part de Xina. El mateix any es va adoptar la llei de Relacions amb Taiwan, per la qual Estats Units reitera l'esperança d'una solució pacífica i es compromet a facilitar a Taiwan les armes per a la seva autodefensa. (...)
El tercer comunicat conjunt, de 1982, s’ocupa de la venda d'armes a Taiwan. Estats Units manifesta la intenció de reduir-les gradualment per arribar, amb el temps, al seu cessament. Xina considera la venda d'armes a Taiwan una interferència en els seus assumptes interns i posa el crit al cel cada vegada que Estats Units, o un altre país, les fan.
Xina ha ofert a Taiwan la fórmula "un país, dos sistemes", ja vigent a Hong Kong. A més, va adoptar una llei que preveu l'ús de la força militar en els supòsit que Taiwan faci passos inequívocs vers la independència.
Eugenio Bregolat, Armas a Taiwán, La Vanguardia  1-03-2010.