Les Malvines

Argentina vol bloquejar les operacions en curs [a les Malvines] perquè, contràriament a les escaramusses exploratòries d'anys anteriors, poc rendibles al cotizar-se el barril a vuit dòlars, el sostingut encariment del cru ha canviat els plantejaments britànics. Les companyies [petroleres] arriben per quedar-s'hi. (...).
Buenos Aires ha dificultat el pas de vaixells vers les Malvines i ha acudit al dret internacional exigint el bloqueig de les prospeccions [de petroli], però poc més pot fer que (...) dificultar en el possible el desenvolupament de les perforacions (...). El Regne Unit (...) preventivament, fa uns mesos, va enviar a l’arxipèlag un submarí i quatre moderns caces de combat (...).
El Govern argentí, mentrestant, invoca les resolucions de l'Organització de Nacions Unides (ONU) relatives a la descolonització i nega que la voluntat dels habitants de les Malvines sobre la seva pertinença o no al Regne Unit vagi a solucionar el problema, ja que els considera membres d'una població trasplantada artificialment a les illes pels conqueridors britànics. La precisió importa poc als 2.500 illencs, que es declaren descendents de britànics en l seva majoria, amb les seves autoritats que estudien cobrar a les empreses concessionàries més de 300.000 euros anuals per àrea d'explotació, entre el 21% i 26% en impostos corporatius, i un 9% de regalies sobre el total de cru bombejat.
No sorprèn doncs, que el Regne Unit i els malvinesos hagin ignorat les reclamacions argentines sobre la vulneració de la legalitat de l'ONU ni la petició d'una ronda de converses sobre la sobirania de l’arxipèlag. (...) "l'enfoc d'ignorar les protestes es pot fer progressivament difícil si la cooperació es demostra necessària per a l’extracció i explotació del cru".
Els petrodòlars cobejats pels habitants de les illes, en les quals no hi ha atur ni el dèficit públic, s’imposarien com un ingrés més quantiós que el proporcionat per les llicències de pesca.
(...) el Grup de Río i el Mercosur (...) acusa a Londres d'haver violat les resolucions de l'ONU, contràries als projectes de desenvolupament unilateral en territoris encara en disputa; un suport recentment complementat per una declaració de recolzament a Argentina en la seva disputa amb el Regne Unit per les Malvines adoptada a Mèxic per 32 mandataris llatinoamericans.
Juan Jesús Aznàrez, Oro negro en las Malvinas, El País 28-02-2010.


Amèrica Llatina va tancar files amb Argentina en el seu reclam contra l'exploració petrolera que el Regne Unit va iniciar a les illes Malvines. Malgrat això, la presidenta Cristina Fernández va descartar qualsevol bloqueig marítim per impedir els treballs de prospecció de cerca d'hidrocarburs de les companyies britàniques. (...)
Buenos Aires (...) va condemnar les intencions de l'empresa Desire Petroleum de començar a realitzar prospeccions de cru a les illes (...) Malvines, sota control britànic des de 1833 (...).
México, corresponsal, Argentina no impedirà un bloqueo en las Malvinas a la petrolera britànica,

Entreteniments de la reialesa militar
El Govern va qualificar ahir d’”acte de provocació” l’estada de sis setmanes, el 2012, del príncep Guillem a les Malvines. El fill gran de l’hereu de la Corona britànica, tinent d’aviació, farà pràctiques com a pilot del servei de Salvament i Rescat de la Reial Força Aèria (RAF) a les Falkland, com anomena Londres l’arxipèlag. L’Argentina reivindica aquestes illes, per les quals va fer una guerra amb el Regne Unit el 1982.
EP, L’Argentina critica que el príncep Guillem visiti les Malvines, La Vanguardia 13-11-2011.