Els espanyols, els Estats Units d'Amèrica i els catalans *


Si George Washington va poder independitzar-se d'Anglaterra va ser perquè Gàlvez va netejar el Mississipí de fortins anglesos, pujant riu amunt des de la capital de Nova Espanya, Nova Orleans.
Els soldats de Washington vestien uniformes fabricats en telers de Vitòria! I des de Sevilla van arribar armes, canons,vaixells. I la quinina del Perú va protegir els colons de les plagues dels pantans. La Costa Est nord-americana era pantanosa. Hi van sobreviure cavalls dels naufragis de galions espanyols, després muntats per indis... i per vaquers, que eren andalusos.
Els primers vaquers nord-americans són espanyols i munten a la manera dels vaquers de les maresmes andaluses. El Rocío prefigura el Far West americà. I així els nanos veuen que els exèrcits que van crear els Estats Units eren mestissos anglo-hispano-afro-americans! Trump diu que els hispans són il·legals arribats fa dos dies, i els nanos veuen la seva mentida!
Les aventures de Gálvez infonen autoestima als nanos hispans, i desactiven la xenofòbia que Trump encoratja en els nois anglos. Els nens hispans poden dir: "Us vam alliberar dels anglesos", i els miren amb respecte.
Què diferencia més un nord-ameticà d'un espanyol? L'espontaneïtat que a ells els falta i a nosaltres ens sobra. Unir la nostra creativitat (de Quixot) a la seva planificació (de sancho Panza) ens faria imbatibles.
El català necessita que el reconeguin, i a l'espanyol no li surt reconèixer gens l'altre. Mala cosa! Els catalans sou insistents com els meus amics jueus: treuen de polleguera qualsevol. Voteu. Jo voldria unir-nos tots.
Víctor-M.Amela, entrevista a Guillermo Ferrer, "Els primers cowboys americans eren andalusos", La Vanguardia 24-02-2018.