El Parlament Europeu


Les pressions de l'Administració Obama i les súpliques del Govern espanyol no han commogut al Parlament Europeu. Per una ampla majoria el ple de l'Eurocambra va refusar l'entrada en vigor d'un acord de cooperació antiterrorista que permetria a Washington accedir a les dades bancàries dels ciutadans europeus. Estats Units ho venia fent des dels atemptats del 11-S de 2001, primer en secret –a través dels servidors del consorci bancari Swift-, i després amb un acord bilateral des de 2007 que s'havia de renovar.
Estrasburg critica que no sigui recíproc i sosté que la protecció de dades que ofereix és insuficient.(...)
Els governs europeus van signar l'acord el 30 de novembre de l'any passat, hores abans que entrés en vigor el tractat de Lisboa, el qual atorga poders negociadors en aquesta matèria al Parlament Europeu. Aquest no va poder influir en el resultat, però ahir es va venjar frenant la seva entrada en vigor.
(...) Des d'ara, [Washington] perdrà el dret a reclamar a l'empresa Swift la cessió de dades sobre moviments que consideri sospitosos en el marc d'investigacions antiterroristes.
(...) Els vots de socialistes, liberals, ecologistes i altres diputats d'esquerres –a més de democristians alemanys i austríacs- van ser suficients per refusar l'acord. "L'Eurocambra ha tramès un clar missatge, els drets fonamentals estan per sobre de tot", va assegurar l'eurodiputat Raül Romeva (ICV).
El cas de Swift il·lustre les dificultats de trobar un equilibri entre la lluita antiterrorista i la protecció dels drets dels ciutadans.
Laia Forès, La Eurocámara veta facilitar datos bancarios a EE.UU., La Vanguardia 12-02-2010.