El Tibet


Tibet és una nació envaïda, ocupada, colonitzada políticament, demogràficament i inclús fraccionada per la potència ocupant, la qual va incorporar directament a l'administració xinesa tres de les seves províncies. Amb la quarta (...) el govern de Mao va constituir l'anomenada regió autònoma de Tibet. (...) La invasió va començar l'any 1950. Un any abans, Lao Tse Tung i l'exèrcit popular comunista s'havien fet totalment amb el poder a la Xina. (...) el seu règim polític (...) en el Tibet segueix els mateixos passos amb que el maoisme va procedir a l'annexió d'aquesta nació [el Tibet]. També amb idèntics mètodes que, en diversos aspectes, consisteixen ras i curt en un forçat sistema de, diguem-ne, 'xinisació'.
(...) Tibet per als governants xinesos (...) té un preuat valor estratègico-polític. Reafirma a Xina en la gran plataforma central d'Àsia, de cara a Índia, Afganistan, Kazajistan (...).
Tot el dit és de manual. Però a vegades el propi d'un manual no és precisament neutre des del punt de mira del valor polític i estratègic. Xina va ser un gran imperi, convé no oblidar-ho. S’autodenominava Imperi del Mig. I aquests antecedents d'una antiguitat que sembla remota no convé oblidar-los. Mao no ha va fer. (...) El règim xinès es mou amb prudència, però quan l'afecta quelcom que creu essencial, ensenya les dents. I els té llargs, punxants. Passa ara al Tibet, perquè els amotinaments allí es poden contagiar a altres regions afectades per notables deficiències econòmiques i socials o per tendències secessionistes com la musulmana uigur de Xingjiang. (...)
La Xina diu haver dut el seu evident salt a la modernitat al Tibet feudal d'obediència budista. Sí, però amb la premissa que impera en tot Estat: la convicció que només un poder fort i unificador no democràtic garanteix la seguritat necessària per al prodigi de crear un país fort i ric. (...)
Carlos Nadal, China y el Techo del Mundo, La Vanguardia 30-03-2008.