Unió Europea


Degut a que la Unió Europea és una entitat molt diferent a la dels Estats o de les altres Administracions la seva estructura i les seves institucions no reflecteixen exactament les d’aquells. Malgrat això, hem mantingut la terminologia usual dels Estats en la classificació de les seves institucions per facilitar la comprensió bàsica de la seva complexa i innovadora estructura.

Funció dels Estats
Institució de la Unió Europea
Legislativa
Parlament Europeu, i Consell de Ministres.
(només sobre propostes de la Comissió Europea)
Executiva
Comissió Europea.
(l’aspecte executiu és només aporximat)
Judicial
Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
(hi tenen accés Estats membres, institucions i persones)
Cap d’Estat o de Govern
Consell Europeu.
(compost pels Caps d’Estat o de Govern dels Estats membres)

Font: Tractat pel qual s’establix una Constitució per a Europa, Ministerio de Asuntos Exteriores i de Cooperación, Ministerio del Interior, y Ministerio de la Presidencia (2004). 


En el crèdit de la UE sempre hi quedarà haver tingut èxit en dos objectius: 1) haver establert i garantit la pau entre els estats europeus occidentals a partir de la Segona Guerra Mundial, i 2) haver propiciat una integració econòmica entre els seus membres, alguns dels quals comparteixen una moneda única. És una realitat que pot presumir d’un sistema de benestar fermament compromès amb els valors democràtics i el respecte dels drets humans, i de ser el major contribuent per a la cooperació pel desenvolupament.
Ferran Requejo, UE: “Much ado about nothing”, La Vanguardia 29-11-2010.