Una excepció històrica


Mark Lilla analitza el naixement de la Gran Separació entre Estat i Església a Europa la qual està a l’origen de la Il·lustració i el liberalisme, i assegura que és una excepció en la història causada per les diferències i ambigüitats en el cristianisme, les quals van donar lloc a llargues guerres i a aquesta divisió (...) i senyala que el llegat de la Il·lustració esta amenaçat.
(...) [Isaiah Berlin] creia en la llibertat. Va trobar una manera d’articular la connexió entre la llibertat dels individus i la dels grups als quals naturalment pertanyen.
(...) [Mark Lilla] no creu que el liberalisme sigui una doctrina universal. Va nàixer per accident degut als greus problemes de la cristiandat. És important recordar-ho, no per atiar cap xoc de civilitzacions, sinó per adonar-se que històricament és una anomalia. El món occidental és una civilització molt inusual.
(...) Quin règim polític decent pot imaginar-se en àrees amb enormes bretxes en educació i cultura, o en societats basades en clans com el món musulmà? Calen alternatives, però seguim estancats en la idea que el liberalisme o el socialisme surtin vencedors i siguin adaptables a altres llocs. (...) la tradició democràtica i liberal no té un remei per a tot i cal recerca, compromisos, diferents solucions. (...) Hi ha quelcom d’infantil en intentar trobar una forma per a la societat.
Qualsevol canvi [en un país islàmic] no vindrà per la política o l’economia, sinó per la cultura: música pop, cine, consum ... els qual minen el sentit de col·lectivitat. Els talibans ho varen entendre.
(...) L’antiliberalisme ideològic pot tenir més conreu a Llatinoamèrica o a França, on certa esquerra ha esta sempre hostil al pluralisme modern. Pot afectar sobretot a Llatinoamèrica, on no varen ser liberals, havia oligarquies i societats tancades. Per altra banda, hi ha hagut tal creixement econòmic en les darreres dues dècades que ningú s’ha molestat a mirar quins mecanismes la generaven. Ara és moment de veure’ls.
Justo Barranco, entrevista a Mark Lilla , “El liberalismo no es universal”, La Vanguardia 7-02-2009.