Dobles nacionalitats


Perquè segons com és tan fàcil obtenir doble nacionalitat i segons com és tan difícil?

Han hagut de passar més de sis dècades per a que aquets nens perduts, aquests ‘fills del pecat’, fruit dels amors clandestins de dones franceses i soldats alemanys durant l’ocupació, puguin ara sortir del vergonyós silenci en el qual han viscut durant molts anys. (...) Per no parlar del que van patir les seves mares, humiliades, rapades i maltractades per membres de la resistència, acusades de “col·laboració horitzontal”, un episodi de venjança que va escandalitzar en el seu moment (...) als soldats aliats.
Fills d’aquests amors ‘il·lícits’ es calcula que n’hi deu haver uns  200.000 a França, el país on el fenomen va ser més ampli, però en el conjunt d’Europa poden ser 800.000. Casos similars en van produir també a països com Bèlgica (40.000), Holanda (20.000), Noruega (12.000), Finlandia (4.000) ... i també a Àustria i Alemanya.
(...) Diverses associacions de nens de la guerra proposen promoure la presentació el 2010 d’un projecte de llei en el Parlament Europeu que defineixi l’estatut binacional d’aquestes persones.
(...) El febrer d’aquest any, i a petició francesa, el Bundestag va votar una llei que permet als afectats sol·licitar també la nacionalitat alemanya.
Lluís Uría, Corazón partido, La Vanguardia 1-12-2009.