El mar del Japó




Japó: illes i mar
Japó sembla disposat a fer un pas decisiu cap a un enfrontament militar puntual amb la Xina en aigües que es disputen tots dos països (...).
(...) A l'abril, el Govern de Tòquio va autoritzar a les companyies nacionals a realitzar prospeccions de gas i petroli a la zona en litigi, al·legant que la Xina ja va iniciar perforacions el 2003. El que no diu és que la Xina extreu gas a l'àrea que els mateixos japonesos reconeixen com xinesa, mentre que el Japó pensa fer-ho en zona en disputa. Tòquio al·lega que l'extracció xinesa "buida" des d'aquí bosses de gas que entren en l'àrea disputada, però, sent discutible, això no és el mateix que realitzar l'extracció en territori en litigi i acompanyar-la a més de protecció militar.
Les relacions entre la Xina i el Japó travessen el seu pitjor moment en trenta anys. Plets territorials, insensibilitat històrica, remilitarització amb perilloses noves insinuacions cap a Taiwan, i la comuna enorme dependència de recursos energètics importats converteixen en un camp de mines seva agenda bilateral.
Els dos països mantenen un plet territorial per les illes Diaoyu, (Senkaku, per als japonesos), en la plataforma hi ha jaciments de gas. El plet seria anecdòtic, si no fos pel deteriorament de relacions, i en especial per la provocativa actitud del Japó en gairebé tots els fronts. (...).
L'arxipèlag Diaoyu és un grup de cinc petites illes deshabitades i tres roques volcàniques, situades a 400 quilòmetres al sud-oest de Okinawa. La importància de les illes rau en els recursos energètics dels seus voltants. Japó manté plets semblants amb Corea del Sud, per les illes Tokdo (Takeshima, en japonès) i amb Rússia, per les Kurils. Això vol dir que Tòquio manté disputes territorials amb tots i cadascun dels seus veïns.
Rafael Poch, Japón protegerá con la Armada a los barcos
que extraen gas en aguas disputadas con China, La Vanguardia 12-05-2005.

Japó-Rússia: les illes Kurils
Stalin es va cobrar la revenja sobre el Japó recuperant Sakhalín i fent-se amb les illes Kurils, la reclamació és avui el principal obstacle en les relacions de Tòquio i Moscou.
Rafael Poch, Cuando Japón derrotó a Rusia, La Vanguardia 29-05-2005.

Dos dies després de la bomba d'Hiroshima i un dia abans de la de Nagasaki, Moscou va declarar la guerra al Japó envaint Manxúria, Corea, les Kurils i Sakhalin, el que va confirmar l'amenaça sobre l'equilibri estratègic d'Àsia que pretenia Washington.
Opinió, El sol de la muerte, La Vanguardia 6-08-2005.


Visita presidencial molesta
Una curta visita del president rus (...) a una de les illes Kurils, a l’oceà Pacífic, ahir va provocar un conflicte diplomàtic amb el Govern de Japó, que reclama aquesta i altres tres illes com a pròpies. (...)
"La posició japonesa és que aquestes quatre illes són part del territori del país, per la qual cosa la visita del president rus és molt lamentable" (...)
Dimitri Medvedev és el primer president rus que posa els peus en les Kurils del Sud. En poc menys de tres hores i mitja a Kunashir, on hi viuen 7.100 persones, va prometre metges i desenvolupament per assolir "un nivell de vida similar al de Rússia central". Durant anys "hem estat molt modestos respecte a les Kurils. Per això no ens ocupàvem prou del seu desenvolupament", diu el politòleg Dimitri Badovsky. (...)
El Govern [del primer ministre nipó] Kan manté de fa anys una altra disputa fronterera amb Pequin per dues illes del mar de la Xina Oriental, properes a rics jaciments de gas i petroli. I les relacions són tenses amb EUA a propòsit de la base d’Okinawa. (...)
Després de la Segona Guerra Mundial, l’URSS va recuperar el sud de Sajalin que es va perdre en la guerra ruso-japonesa de 1905 i va ocupar totes les illes Kurils, que pertanyien a Japó des de 1875. Segons Tokio, les Kurils del Sud (...) van ser ocupades després de la rendició i no formaven part del tractat de San Francisco de 1951 amb els aliats. Moscou i Tokio no van signar mai un acord formal de pau.
Gonzalo Aragonés, Airada protesta de Japón por la visita de Medvedev a las Kuriles, La Vanguardia 2-11-2010.