Nagorno-Karabakh



El 2016 es compleixen els 25 anys de la caiguda del sistema soviètic. Precisament a Stepanakert, capital de la llavors regió autònoma de Nagorno-Karabakh dins de la República Socialista Soviètica (RSS) de l’Azerbaidjan, va ser on es va iniciar el procés d’ensorrament d’una estructura pluriestatal que duia anys malalta. Va comportar l’inici de la fi de la Unió Soviètica. El febrer del 1988 els armenis van encapçalar manifestacions en què reclamaven la reparació de la injusta parcel·lació territorial del 1921 i a la vegada la inclusió de la regió de Nagorno-Karabakh, de majoria armènia, sota la jurisdicció de la RSS d’Armènia. Aquests fets van encendre la guspira d’un conflicte latent des de feia dècades. La lluita per la independència de Nagorno-Karabakh, també coneguda com a República d’Artsakh, es va allargar fins a l’alto el foc del 12 de maig del 1994 i va cobrar-se la vida de més de 30.000 persones, a més d’obligar un milió de desplaçats a deixar casa seva i engrossir les llistes de refugiats per conflicte bèl·lic. L’enfrontament amb grans recursos armamentístics va donar pas a una fase de xocs esporàdics en la línia de contacte, amb un peatge d’unes 3.500 persones mortes de tots dos bàndols per franctiradors, batusses i actes de sabotatge des del 1994 fins a l’abril del 2016. Tot el món ignorava el que passava en aquesta menuda república d’11.458 km2 i amb prou feines 150.000 habitants. L’alto el foc
només va suposar oblit, el conflicte es va mantenir arraconat en un vell congelador soviètic i sense resolució, com també va succeir en el cas dels seus homòlegs a Transnístria, Abkhàzia o Ossètia del Sud.
L’abril del 2016, després d’anys d’amenaces, acusacions mútues i de preparar-se per al pitjor amb un fort rearmament, es va desencadenar el que molts karabakhians feia temps que esperaven, i durant quatre dies l’Azerbaidjan i Armènia van reiniciar les hostilitats amb una alta intensitat.
Després de la represa del conflicte els que abans es mostraven més optimistes ara creuen que un acostament entre els dos pobles ja resulta impossible.
Pedro Mansalva, Nagorno-Karabakh, Una generació als llimbs, Ara-Reportatge 31-07-2016