Estirada d'orelles de l'Audiència Nacional pel cas Egunkaria


Poques vegades una sentència de l'Audiència Nacional ha desautoritzat amb tanta contundència a un jutge instructor com ho ha fet la decisió dictada en el cas 'Egunkaria' que absol als directius del periòdic editat en llengua basca. El jutge i les acusacions particulars queden per terra, igual que els investigadors de la Guardia Civil. La Fiscalia, que va obrir la causa i mantenir l'acusació durant tres anys, se'n lliure perquè el desembre de 2006 va demanar l'arxiu al considerar que no s'havien pogut demostrar les acusacions inicials.
El diari en euskera 'Euskaldunon Egunkaria' va sortir al carrer el 6 de desembre de 1990 i ho va fer amb el rebuig actiu del PNB, que no se'n va estar de formular acusacions contra aquell nou mitjà de comunicació. El llavors conseller d'Interior, Juan María Atutxa, a l'explicar en el Parlament Basc el 3 de febrer de 1992 la desarticulació d'una xarxa d'extorsió d'ETA, en la qual hi havia un empleat d'Egunkaria, va dir que l'operació mostrava "les significatives coincidències existents entre aquesta xarxa i entitats tan importants per al món de HB, com la seva pròpia mesa nacional, el diari Egin, Egunkaria i el sindicat LAB".
Un any més tard, el 22 de juliol de 1993, Joseba Egibar va haver d'anar a declarar davant el jutge per una querella del director d'Egunkaria després que el dirigent del PNB hagués afirmat que ETA havia intervingut en el nomenament del director del diari. A la sortida de jutjat va explicar que la desconfiança del PNB vers el periòdic es devia a la "participació directa i estreta que ha tingut el Moviment d'Alliberació Nacional Basc, KAS, la permanent de KAS i directament també ETA" i va citar com a proves documents d'ETA. Més tard el PNB va canviar i després de quatre anys va decidir concedir ajut institucional al diari.
Les anàlisis dels documents d'ETA que feien llavors els dirigents del PNB van ser els mateixos que van motivar l’acusació exercida en l'Audiència Nacional contra el diari. La sentència de la sala del penal ha desvirtuat aquella interpretació establint que no hi havia cap relació entre 'Egunkaria' i ETA i absolent als directius acusats. Si hi va haver indicis, el tribunal ha decidit que aquests no s'han substanciat en proves.
Florencio Domínguez, El rapapolvo, La Vanguardia 14-04-2010.