Qui no té interès en solucionar-ho?


Els partits polítics espanyols (...) són vulnerables enfront dels bancs degut a les condicions dels préstecs que gaudeixen.  Aquestes i altres conclusions es desprenen de l’avaluació duta a terme pel Grup d’Estats contra la corrupció (Greco), un organisme depenent del Consell d’Europa (...). Les crítiques són concloents en alguns punts malgrat que estiguin revestides pel mantell d’un llenguatge políticament correcte (...).
El forat negre de la comptabilitat dels partits en les seves seus locals continua sent una assignatura pendent, precisament on estan més exposats als efectes de la corrupció urbanística. El propi informe del Greco assenyala que les comptabilitats dels partits no diuen res dels ingressos i despeses de les seus locals (...). “L’experiència mostra un significatiu nombre d’irregularitats i males pràctiques les quals han estat sistemàticament criticades per Tribunal de Comptes”, diuen els experts, (...) els quals “han pogut confirmar una mala pràctica en l’esfera local on els riscos de corrupció són particularment alts”.
(...) No hi ha comptes consolidats, la majoria de dades es limiten a les seus centrals o provincials, i poc se sap de la comptabilitat de les fundacions i empreses que funcionen al seu voltant. (...).
“Els comptes que els partits han de presentar al Tribunal de Comptes no inclouen (...) els de les seves organitzacions locals degut a que l’obligació legal només arriba fins al nivell dels aparells provincials” (...).
(...) el Tribunal de Comptes no escapa a les crítiques del Greco per la seva manca de mitjans, la seva incapacitat per promoure inspeccions i l’escassa coordinació amb els seus homòlegs a nivell autonòmic.
Luis Gómez, La UE denuncia “malas prácticas” de los partidos espanyoles, El País 31-05-2009.