Una mesura de l'interès per evitar els fraus


Un cop més, Espanya és atípica
Espanya és un país fiscalment atípic (...). Per cada euro que l’Estat ingressa en la lluita contra el frau (4.183 i 4.715 milions el 2006 i 2007) se’n perden dos per deutes cancel·lades per insolvència, prescripció o anul·lació pels tribunals (8.237 i 7.309 milions d’euros). La manca de mitjans humans és un explicació del fenomen (...) però darrera d’aquesta escassesa hi ha fets sorprenents. (...) més d’una quarta part dels inspectors d’Hisenda (...) i prop de la meitat dels interventors i auditors (...) gaudeixen d’algun tipus d’excedència.
(...) el cos d’Inspectors d’Hisenda (...) ha proposat al Govern augmentar els efectius en 600 professionals (...) per considerar que manquen efectius. (...) 617 inspectors gaudeixen de diferents tipus d’excedència. Alguns d’ells són polítics tan coneguts com l’ex president del Govern, José María Aznar, o l’ex ministra de Foment, Magdalena Álvarez.
Del conjunt dels inspectors d’Hisenda, un total de 745 ocupen càrrecs directius en l’Administració Central. Podria ser discutible si en aquestes situacions se’ls pot considerar directament involucrats en la lluita contra el frau. (...) Aquest elevat nombre d’inspectors/directius es deu (...) també a una política consolidada a través dels anys de designar per a llocs de responsabilitat a professionals d’aquest cos.(...)
Descomptant excedents i directius, en l’actualitat hi ha 1.031 inspectors d’Hisenda directament involucrats en tasques d’inspecció, una xifra tan baixa que és fàcil visualitzar les dificultats per a una efectiva lluita contra el frau. La pròpia (IHE [organització sindical d’Hisenda]) posa de manifest que “en aquests moments, s’hauria de preguntar si 90 equips d’inspecció i 180 inspectors poden controlar a les 3.000 majors empreses”. (...)
Luis Gómez, ¿Quién lucha contra el fraude?, El País 15-11-2009.

Poc personal: típic
(...) el control dels comptes públics, depèn del cos d’Intervenció General de l’Administració de l’Estat, format per Interventors i Auditors. (...) el nombre d’efectius “actius” és encara més baix que el corresponent als Inspectors. D’un total de 512 professionals censats, 228 està en situació d’excedència. I de la resta dels 284 teòricament actius, només 108 no ocupen llocs directius.  (...)
Aquest cos te la responsabilitat de fiscalitzar la despesa que es realitza a 16 ministeris i 72 organismes públics, a més d’entitats com RTVE, Patrimoni Nacional, Consell de Seguretat Nuclear, Direcció General del Tresor i Direcció de Costos de Personal i Pensions Públiques.
(...) La conseqüència d’aquest enorme volum de treball és que una majoria d’informes es firmen “sense opinió” (...) degut a que l’interventor no ha participat en el treball.
Un control del gasto sin “informes especiales”, El País 15-11-2009.