La corrupció s’esfuma amb el temps


La transparència en la gestió pública és també un principi de major exigència en els països anglosaxons i nòrdics, on els cassos de corrupció estan mal vistos, mentre que a Espanya s’és més permissiu. “(...) la creença que si es deixa passar el temps, l’assumpte es refredarà, és quelcom arrelat en la cultura llatina. En els països anglosaxons la consciència de cadascú actua de forma determinant, i no els mecanismes judicials, però a Espanya, excepte excepcions, cal anar a judici i esperar que es resolgui el darrer recurs per deixar el càrrec” (...). A Espanya, França o Itàlia “es cerquen subterfugis” per continuar en el càrrec, mentre que a Suècia o Alemanya “hi ha una ètica política diferent” i tant l’opinió pública com l’entorn del polític pressionen per a que dimiteixi.
Silvia Hinojosa, Políticos en apuros, La Vanguradia 6-07-2009.


Lleis a mida a Itàlia

La majoria de centredreta que recolza a Beerlusconi va aprovar una llei que permetrà al primer ministre esquivar els judicis pendents altres 18 mesos. Uns creuen que el país adopta mesures pròpies d'una dictadura. Altres pensen, al contrari, que es comença a restablir un sensat equilibri entre els poders polític i judicial.
La llei sobre el "el legítim impediment" per presentar-se a audiències penals és una norma temporal, un baló d’oxigen jurídic per a Berlusconi. Ja ara (...) sempre troba excuses per no presentar-se davant dels jutges de Milà que el processen per corrupció i frau fiscal. Esgrimeix que té un viatge, una inauguració, una visita ineludible o qualsevol altre compromís degut el càrrec. Si la llei d'ahir és referendada pel Senat i el president de la República (...) estampa la seva signatura, Berlusconi ja no haurà de cercar-se excuses. El "legítim impediment" a acudir als tribunals serà automàtic per a ell i els seus ministres.
La idea del Govern és aprofitar els 18 mesos de termini per preparar una nova llei, aquesta vegada de rang constitucional, que estableixi la immunitat dels principals càrrecs institucionals –president, primer ministre i presidents de la Cambra de Diputats i del Senat- mentre duri el seu mandat. Aquesta immunitat, una de les primeres mesures adoptades per Berlusconi des que va tornar al poder el 2008, va existir fins el 2009. Però el Tribunal Constitucional la va declarar nul·la. A partir de llavors, juristes que assessoren a Berlusconi es van mobilitzar per cercar fórmules que compensessin la patacada del Constitucional.
Eusebio Val, Berlusconi podrá sortear a los jueces otros 18 meses, La Vanguardia 4-02-2010.