5.4.3 Clavegueres de l'Estat

 
Arrel del cas GAL es va oficialitzar la necessitat de l'existència de "clavegueres de l'Estat".

El tema es tracte en els articles:


La CIA esborra el que pot arruïnar la vida d'alguns dels seus agents.

Gina Haspel ha treballat com a agent secreta, espia en destins desconeguts. Haspel està implicada en "un dels capítols més foscos de la història d'Amèrica", les tortures a presoners en temps de l'Administració Bush, després dels atacs terroristes de l'11-S.
Fa un any van emergir les primeres revelacions que havia dirigit una de les presons secretes obertes a l'estranger per George Bush, a Tailàndia,l'any 2002. Durant el seu mandat es van produir tortures durant els interrogatoris.
Es creu que va ser ella que va donar l'ordre de destruir vídeos amb imatges d'aquests interrogatoris després que diversos membres del Congrés exigissin formalment que es revelés el contingut d'aquelles cintes. Se les va treure de sobre per no tenir "unes horribles instantànies" que poguessin arruïnar la vida d'algunes persones. La investigació interna es va tancar sense presentar càrrecs.
"Haspel va fer exactament el que l'agència i el país li van demanar que fes", ha declarat el general Michael Hayden, exdirector de l'NSA (Agència de Seguretat Nacional) i exagent de la CIA. Trump va arribar a dir que "la tortura funciona" però després es va retractar.
Beatriz Navarro, L'espia que va esborrar els pitjors secrets de la CIA, La Vanguardia 17-03-2018.



Temes relacionats: 5.4.1 Espionatge-Serveis secrets; 5.4.4 Limitació i manipulació de la informació