Els verds


Alemanya
No hi ha dubte que els verds pugen. (...) Partit flexible, de professionals de classe mitjana sense connexió amb treballadors i aturats, a la vegada alternatiu i burgès, una mica neoliberal i al mateix temps partidari d’un futurista 'new deal' ecologista, els verds són capaços de governar tant amb la CDU com amb el SPD.
Van governar Alemanya durant la seva coalició amb el SPD, entre 1998 i 2005, quan van recolzar retallades socials en política interior i intervencions militars en l’exterior, la qual cosa els va integrar definitivament en el camp de la correcció política europea.
Les raons del seu ascens tenen a veure amb un descontentament de les classes mitjanes. En primer lloc per haver salvat amb diner públic als bancs especuladors. També un desgrat, més difús, pel familiar quadre europeu de tripijoc entre polítics i empresaris, que va conduir a la crisi i que continua després d’aquesta. I en tercer lloc, una irritació concreta per la submissió del Govern a les pressions del lobby elèctric, que ha desembocat  en la polèmica decisió de perllongar la vida de els centrals nuclears.
Rafael Poch, Los verdes reciben el voto del descontento alemán, La Vanguardia 26-09-2010.