El cost de la corrupció


600.000 milions de dòlars l'any
La corrupció mou anualment al voltant del món uns 600.000 milions de dòlars, segons Transparència Internacional (TI) (...)
La firma de la Convenció contra la Corrupció proporcionarà per primer cop l’oportunitat que els països afectats, on hi ha víctimes innocents, puguin recuperar els seus diners (...) les penes constitueixen un dels interrogants encara no resolts. Paral·lelament, la seva aprovació parlamentària trigarà fins a dos anys en alguns casos.
L’esborrany de la Convenció obliga als països que la ratifiquin a tipificar els actes de corrupció, desenvolupar institucions per a prevenir-los i perseguir als infractors, cooperar amb altres governs per recuperar actius robats i brindar recolzament mutu, inclosa l’assistència tècnica i financera.
Juan Jesús Aznárez, A la caza del dinero robado por funcionarios, El País 11-12-2003

El poc que fan els que cobren
El que sí ens ha de sorprendre és el malament que funciona el sistema; el poc control que té sobre l’actuació dels individus, malgrat a tanta agència, comissió, patronats (...). El més impactant d’aquests casos [de corrupció que han sortit a la llum] és que posen en absoluta evidència el fàcil que sembla que és fer-ho, i al llarg de quant temps es pot actuar amb absoluta impunitat.
No podem deixar d’observar com hi ha contribuït el poc que ningú ha fet –en algun cas les denúncies o les sospites sobre els fets ja eren documentats anys abans- a que prosperessin, especialment aquells que cobraven per fer-ho (...). És aquesta connivència un dels pitjors aspectes del problema. És el que crea més desafecció i el que més contribueix a fer pensar que tot funciona igual, encara que no sigui cert.
Cristina Sánchez Miret, Tiren de la manta, La Vanguardia 8-11-2009.