5.7.2 Suport Exterm


Blanqueig de dictadors
Dési Bouterse, un ex dictador condemnat per narcotràfic a Holanda i processat per assassinat al seu país [Surinam], assumirà el proper dia 12 la presidència després de guanyar les eleccions de maig amb el 45% dels vots.
(...) aquest país va obtenir la independència d’Holanda el 1975. Només cinc anys després, el 1980, Bouterse va encapçalar un aixecament militar (...).
(...) Per la seva responsabilitat en aquesta matança [de 1982, quan quinze opositors a la dictadura van ser assassinats per una esquadró militar] Bouterse està processat a Surinam i s’enfronta a vint anys de presó. No obstant, l’assumpció de la presidència, amb 64 anys, li garantirà la impunitat.
El nou mandatari també tindrà immunitat si vol acudir a alguna de les institucions internacionals ubicades a Holanda. El ministre d’Assumptes Exteriors holandès va confirmar que té l’obligació d’estendre un visat a Bouterse (...).
Per aquest motiu, no va caure gens bé a Holanda que el president francès, Nicolás Sarkozy, fos el primer líder europeu en felicitar a Bouterse, atenent al veïnatge de la Guayana Francesa.
Robert Mur, Un narco y ex dictador presidirà Surinam, La Vanguardia 4-08-2010.


Altres articles sobre aquest tema: