Les esquerres

-->
Articles d'aquest punt:


 
-->
Quan algú diu que no hi ha dretes ni esquerres, es fa sospitós de ser de dretes. Dit això, glups, avui costa diferenciar. La batalla és més nominal que real, es lliura en el terreny de les idees més que dels fets i sempre es fa a la defensiva (...).
Com explicava l’altre dia Josep Maria Vallès a El País, al segle XIX, en nom del progrés social, es va fer la desamortització de Mendizábal, que va permetre als terratinents i l’alta burgesia quedar-se amb la part grossa del pastís. En nom del mateix progrés, fa unes dècades es van desfer els monopolis estatals amb idèntic benefici d’unes elits financeres. I ara toca el torn a les caixes semipúbliques, que aniran a parar a les mateixes mans privades. Dretes o esquerres?
Ignasi Aragay, Ni dretes ni esquerres, sinó tot el contrari, ara 30-01-2011.



Socialisme
Va ser la por i la desafecció de la classe mitjana el que va propiciar l'esclat del feixisme: "Tornar-la a portar a la democràcia va ser la tasca més important dels polítics de la postguerra".  aquesta és també avui la tasca que ha d'afrontar la socialdemocràcia europea. Per fer-ho, s'ha de preguntar què és el socialisme del XXI.
La socialdemocràcia ha anat abandonant el seu relat a favor de la praxi tecnocràtica. El resultat: la gestió socialdemòcrata ha entrat en un carreró sense sortida. Si proposa una política econòmica diferent, és qualificada d'utòpica; si administra el rigor, es confon amb la dreta. La resposta, per tant, no s'ha limitar a redefinir la tècnica redistributiva en el marc de la globalització, sinó també reescriure el relat.
El paper central de l'educació. Es tracta d'una proposta que enllaça amb el concepte de 'meritocràcia' que és als orígens de l'ideari socialdemòcrata: la necessitat de substituir la selecció basada en l'herència per la mobilitat ascendent mitjançant l'educació. "Els socialdemòcrates han de tornar a aprendre a pensar més enllà de les seves fronteres: hi ha una cosa profundament incoherent en una política que descansa en les aspiracions de la igualtat o justícia social i que és sorda a desafiaments ètics més amplis i als ideals humanitaris" (Judt).
Rafael Jorba, Què és el socialisme?, La Vanguardia 20-01-2017.