Poder Judicial



A l’Estat espanyol el poder judicial el constitueix el ‘Consejo General del Poder Judicial’. Diversos conflictes relacionats amb aquest important òrgan han aparegut en els mitjans de comunicació relacionats amb el nomenament dels seus components o la seva jubilació.

L’exèrcit i l’Esglèsia catòlica tenen a Espanya els seus respectius cossos judicials.

Els temes inclosos en aquest apartat són:



Recusacions per la lleialtat a Franco i al Movimiento
Carmen Negrín, néta del darrer president del Govern de la II República (...) ha presenta una cadena de recusacions de magistrats del Tribunal Suprem (TS) basant-se en que van accedir a la carrera judicial després de jurar lleialtat al general Franco i als principis fonamentals del Movimiento. La néta de Negrín estima que aquesta circumstància obliga a que no intervinguin en cap decisió relativa a les diligències que es segueixen per establir si el jutge Baltasar Garzón va cometre delicte de prevaricació a l'impulsar la causa sobre la repressió franquista. (...) En una altra iniciativa, al néta de Negrín ha recusat a Dívar [president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem] i a altres magistrats del Suprem degut a que, havent jurat lleialtat al règim franquista, ara han de participar en decisions sobre aquest mateix procés.
J.Mª Brunet, La nieta de Negrín recusa a jueces del TS porque cree que son leales al franquismo, La Vanguardia 13-02-2010.


Jutges i CGPJ
(...) Comet aquest delicte [de prevaricació] el jutge que dicta una resolució injusta, ja sigui sabent-ho o bé per imprudència greu o ignorància inexcusable, graduant-se la pena segons sigui la causa.
(...) el Consejo [General del Poder Judicial, és] l’òrgan de govern dels jutges. Per tant, un òrgan polític, no un òrgan jurisdiccional.
Frances de Carreras, La Justicia necesita serenidad, La Vanguardia 11-03-2010.

Justícia malmesa
[Segons el secretari de Justícia] Tenim una justícia malmesa, tots els indicadors així ho posen de manifest (...).
La idea que la justícia espanyola és massa lenta està molt assentada entre els ciutadans. (...) Ens hem d’acostumar a sentir una cosa: no estem recuperant una justícia àgil, mai ho ha estat, estem fundant-la”.
La tecnologia serà clau per agilitzar la justícia. “Ho és, pensar que encara un jutjat ni es comunica amb un altre ni amb la fiscalia a través dels seus ordinadors significa que som a anys llum dels serveis públics moderns. (...)”.
Susana Pérez de Pablos, “Tenemos una justicia maltrecha”, El País, 12-08-2010.