La democràcia, millor garantia d’estabilitat


La Xina i la Índia
La Xina creix una mica més, el 10 per cent, i la Índia, el 9, però crec que, malgrat l’enorme corrupció i la trista inoperància de l’Estat indi, la democràcia fa més estable a la Índia i això acabarà sent un avantatge definitiva per a la Índia inclús a mig termini. (...)
¡Miri a Tunez i ara Egipte! La democràcia és la major garantia d’estabilitat que qualsevol autoritarisme. Els indis ho sabem bé, perquè la nostra democràcia no és un ideal, és abans que res una necessitat: és la vàlvula d’escapament de les inevitables tensions ètniques, lingüístiques, classistes i territorials d’un país immens. Sense la democràcia seriem en permanent guerra civil.
[Doncs la dictadura comunista xinesa manté l’ordre en el seu amb eficàcia]. ¿Per quant temps? El seu 10 per cent de creixement econòmic té un inquietant correlat que no es difon: ¡el nombre de manifestacions al carrer també s'ha disparat un 10 per cent!
[Però el PC xinès encara ho controla tot]. Al partit l’agrada donar la impressió que la població xinesa és homogènia ètnica i socialment, però això és fals. A més de les creixents desigualtats socials, fruit del creixement, el 60 per cent dels xinesos són d’ètnies diverses. No podran resoldre aquestes diferències sense democràcia. (...)
Els tancs poden reprimir un dia una revolta, com al Tibet o Tiananmen, però no poden reprimir cada dia totes les revoltes. O el règim troba la manera de fer una transició suau vers una democràcia més o menys oberta, o arribarà el dia en que un d’aquestes revoltes catalitzarà tots els malestars fins una altra guerra civil.
(...) si Xina acaba sent la primera potència mundial sense ser una democràcia, totes les relacions internacionals i el sentit de la història canviaran: la democràcia i el respecte a la llei internacional deixaran de ser una aspiració i la norma dels països i seran substituïdes per l’equilibri del terror al poder militar. (...) De moment, els militars manen cada dia més a la Xina. (...)
Lluís Amiguet, entrevista amb Brahma Chellaney, "Los indios queremos ser europeos", La Vanguardia 31-01-2011.