(...) governs com els de Rússia, Iran, la Xina o Cuba ja no es limiten a llegir subreptíciament els correus electrònics dels seus ciutadans, a bloquejar l’accés a certs llocs d’Internet, censurar la cerca en la Xarxa de paraules o noms de persones o organitzacions dissidents o simplement suspendre temporalment el servei de telefonia cel·lular. Tot això continua passant, però les tiranies també aprenen i els Governs autoritaris ja no són els ‘cibertontos’ que eren fa només un parell d’anys. La nova sofisticació en l’ús d’Internet amb finalitats repressives és esgarrifós. El Govern xinès conte amb 280.000 persones dedicades a identificar ‘xats’ on es discuteixen temes que el règim creu inconvenients. Aquests funcionaris intervenen en els ‘xats’ presentant-se com simples participants. Però la seva missió és la de sabotejar la conversa, introduint altres temes, confonent-la o aclaparant-la amb una allau de missatges. El Govern els paga 50 centaus xinesos per cada paraula que escriuen. A Rússia, el Kremlin finança noves empreses d’Internet que difonen missatges de recolzament al règim o que sabotegen els llocs que el critiquen en la Xarxa. (...) la lectura dels missatges a Twitter “Ens permet assabentar-nos del que està passant, qui està dient què, conèixer els seus plans i reaccionar immediatament” (...).
Els Governs avui poden comprar les més avançades tecnologies per intervenir comunicacions telefòniques o missatges electrònics, detectar patrons de conducta i estructures socials en la Xarxa , així com penetrar els ordinadors dels seus enemics polítics.
Cada cop més, els activistes internautes acaben apalliçats o empresonats i, sense voler-ho, servint de valuosos col·laboradors del règim al subministrar-li a través dels missatges electrònics interceptats els noms i intencions dels seus aliats. Els ‘cibertontos’ d’avui ja no són els Governs autoritaris, sinó els activistes la passió per a la llibertat dels quals i la seva desesperació davant dels abusos dels tirans els porta a fiar-se massa de la privacitat de les seves comunicacions via Internet.
Moisés Naím, Déspotas virtuales, El País 15-11-2009.