El cas del Project Censored


Projecte Censurat (Project Censored) és un grup de recerca de la Universitat de Sonoma (Califòrnia) que analitza notícies publicades (...), el grup elabora cada any una llista amb les 25 notícies que han tingut una especial rellevància social però que els grans mitjans de comunicació d’àmbit estatal d’EUA o be no han donat, o ho han fet de manera limitada o insuficient.

L’article de Mercedes Iñiguez (Noticias bajo la alfombra, La Vanguardia 8-01-2006) publica un resum de les 10 primeres, que tot seguit resumim.

Deu grans temes que a EUA no arriben a ser-ho.
L’Administració Bush fa el possible per evitar les informacions.
1
Les activitats secretes.
L’Administració Bush esta fent l’impossible per evitar que els ciutadans i el Congrés descobreixin les activitats que el Govern està duent a terme. (...) A més, el Govern federal està creant noves categories d’informació protegida i sostraient departaments sencers al control del públic.(...) El Govern s’ha negat també a mostrar alguns documents a comissions del Congrés, entre elles alguns memoràndums de la Casa Blanca sobre les armes de destrucció massiva a Irak o els informes sobre les tortures a la presó d’Abu Ghraib.
2
Mentides sobre Faluya.
3
Els fraus electorals.
(...) els grans mitjans de comunicació han ignorat el fet que els màquines pel vot electrònic podrien ser manipulables fàcilment, ni tampoc van mencionar el vincle entre els fabricants d’aquestes màquines i el partir republicà.
4
Violació de la privacitat.
La llei [d’Autorització de la Intel·ligència] permet investigar la situació e conòmica de qualsevol ciutadà sense una ordre judicial i obliga als instituts financers a no informar als interessats sobre la investigació governamental que s’està duent a terme.
5
Aprofitar-se del tsunami.
L’Administració Bush va aprofitar la catàstrofe per reforçar la seva posició militar i estratègica en el Sud Est Asiàtic. Mentre oferia un ajut econòmic irrisori, signava noves aliances militars amb les potències de la regió per expandir les seves bases militars.
6
El veritable escàndol Aliments per Petroli.
La flota de la ONU, acusada de no haver interceptat cap dels vaixells emprats per Sadam, estava sota el comandament directe d’oficials d’EUA i composta majoritàriament per naus nord-americanes.(...) [l’inspector de la ONU a Irak en aquella època] ha escrit en el diari britànic ‘The Independent’ que “el 80% del petroli que va sortir d’Irak il·legalment durant el programa va acabar a EUA.”
7
Periodistes en el centre de mira.
Per a un reporter, l’única manera d’estar ‘segur’ és viatjar amb l’exèrcit d’EUA. Tots els altres s’arrisquen a ser identificats com enemics.
8
Contra els agricultors iraquians.
Washington ha establert (...) el tipus de gra que s’ha de conrear en el país. D’aquesta manera, els agricultors iraquians estan obligats a comprar llavors estrangeres genèticament modificades.
9
Iran i el petroli.
La notícia que Teheran te intencions d’obrir un mercat d’intercanvi internacional de petroli ha estat pràcticament ignorada. (...) El projecte iranià d’un mercat petroler en euros amenaça la supremacia del dólar.
10
Ecosistemes amenaçats.
El nou mètode de les companyies mineres nord-americanes d’extracció (...) consisteix en fer explotar una muntanya per recollir el carbó que hi ha i després descarregar els detritus en les valls i llits fluvials. (...) costa menys que llogar miners amb un contracte usual.