Charles Pasqua, ex ministre de l’Interior


Avui [l’ex ministre de l’Interior, Charles Pasqua], aquest veterà polític gaullista de 82 anys, coneixedor com ningú de la rebotiga de la V República, amenaça amb fer saltar la banca i desvetllar els secrets de la venda d’armes a l’estranger. Condemnat a tres anys  de presó –un d’ells en ferm- i 100.000 euros de multa per tràfic d’influències en l’anomenat cas ‘Angolagate’, Charles Pasqua ha implicat a la cúpula de l’Estat francès de l’època en l’assumpte.
L’Angolagate fa referència a una vasta operació de venda d’armes de fabricació soviètica a Angola entre els anys 1993 i 1998, realitzada per un empresari francès, Pierre Falcone, sense l’autorització preceptiva del Govern però amb la complicitat de diverses personalitats polítiques. El Tribunal Correccional de París, el qual va dictar sentència abans d’ahir, va considerar il·lícita aquest operació i va condemnar a una trentena de persones, entre elles a Charles Pasqua, ministre de l’Interior en l’època, i a un dels fills de Mitterrand, Jean-Christophe –declarat culpable d’encobriment-, el qual va ser conseller d’Assumptes Africans a l’Elisi durant el mandat del seu pare.
“El president de la República, el primer ministre i els diferents ministres concernits estaven totalment al corrent” de l’operació de venda d’armes a Angola, va declarar Pasqua a les pantalles de France 2. Durant l’època en la qual es va produir el tràfic d’armes es van succeir a [la presidència de] l’Elisi Francois Mitterrand i Jacques Chirac, i [com a primers ministres] a Matignon Edouard Balladur i Alain Juppé.
L’avui president de la República, Nicolas Sarkozy –a qui Pasqua va apadrinar políticament al començament però amb qui desprès es va enfrontar-, era ministre del Pressupost entre 1993 i 1995.
Pasqua ha estat condemnat perquè l’Associació França-Àfric-Orient, de la qual ell era vicepresident a l’època, va rebre el 1996 un pagament de 230.000 euros de l’empresa Brenco, de Pierre Falcone, l’organitzador de la venda d’armes a Angola.
(...) No tinc por de res i penso anar fins al final”, va afirmar el desafiant Pasqua el qual va reclamar al president de la República que aixequi el secret de defensa que pesa damunt totes les operacions de venda d’armes a l’estranger, “per tal que se sàpiga si s’han rebut comissions a França i qui s’ha beneficiat; ha arribat el moment de posar les coses en clar”. L’ex ministre de l’Interior, que està suposadament implicat en altres tres assumptes tèrbols, va vincular els seus problemes judicials a la seva intenció –anunciada l’any 2000- de socórrer a les eleccions presidencials. “Hi ha hagut la intenció d’eliminar-me, però no ho aconseguiran, soc un vell lluitador”, va concloure.
La proposta de desclassificar documents relacionats amb la venda d’armes va ser recolzada de seguida pel Partit Socialista, el qual va presentar immediatament una demanda en aquest sentit en el Parlament (...).
Lluís Uría, Pasqua implica a la cúpula del Estado francés en el caso ‘Angolagate’, La Vanguardia 29-10-2009.