Una persona un vot, o més d’un?


L’alcalde de Río de Janeiro, Eduardo Paes (...) que té doble nacionalitat –brasilera i espanyola- gràcies a l’origen madrileny de la seva àvia, estava inscrit a Madrid, on fins ara exercia per correu el seu dret a vot en els comicis que es celebren a Espanya.
Robert Mur, El alcalde de Río se da de baja del censo electoral de Madrid y opta por Barcelona, La Vanguardia 30-11-2009.


Quan una persona = un vot
En una democràcia parlamentària, per a què serveixen les eleccions? Hi ha una resposta clàssica: les eleccions serveixen primer, perquè els ciutadans estiguin representats en el Parlament d’acord amb el principi de vot igual, i segon, per formar governs estables.
(...) el principi del vot igualo es compleix quan el sistema electoral estableix que la relació entre els vots i escons és substancialment la mateixa, és a dir, que per elegir un diputat cal obtenir aproximadament el mateix nombre de vots. (...) Si aquesta relació vot/escó és desproporcionada es vulnera el principi d’igualtat d vot i això suposa una discriminació inacceptable. Per posar un cas clar, això passa, per exemple, quan uns partits necessiten 100.000 vots per obtenir un diputat i altres en tenen prou amb només 50.000.
Francesc de Carreres, El segon problema, La Vanguàrdia 30-06-2011.