Modernització d'Estats conservadors


A l'Aràbia Saudita una generació jove exigeix que el regne arxiconservador es modernitzi, però no ho fa liderada per revolucionaris als carrers sinó pel príncep de la Corona i segons sembla hereu del país, de 32 anys.
La riquesa de l'Aràbia Saudita l'ha convertit en un soci estratègic indispensable per a Occident, sobretot per als Estats Units. Però, com que està atrapada entre l'Edat Mitjana islàmica i la modernitat occidental, sempre ha estat subjecta a contradiccions extremes.
L'Aràbia Saudita és la llar d'una societat antioccidental que la família de la casa d'Al-Saud governa com una monarquia absoluta des de la fundació del país, el 1932. La majoria d'observadors externs qualifiquen de medieval els seus codis morals i legals. El país s'adhereix a la versió reaccionària extrema de l'islam coneguda com a wahhabisme, una doctrina salafista que influencia molts dels grups islamistes més radicals d'avui.
A causa de la caiguda dels preus del petroli, i de la necessitat d'oferir educació i feina a una població jove en ràpid creixement, el rei Salman i el príncep hereu semblen haver conclòs que el país necessita modernitzar-se. Estan prenent mesures per dur a terme una obertura del país, no només econòmica sinó també social i cultural.
Aquest mes, desenes de prínceps d'alt nivell, ministres i exministres i empresaris adinerats i influents ja han sigut arrestats i els seus comptes congelats.
L'últim governant autocràtic del Pròxim Orient que va intentar saltar-se el clergat islàmic del seu país i tirar endavant una revolució de dalt a baix va ser el xa de Pèrsia. Ell i la seva Revolució Blanca van acabar arrasats per la Revolució Islàmica de l'Iran de 1979.
Si fracassa la revolució de Salman, els salafistes radicals que assumiran el poder a Riad faran que els mul·làs iranians semblin uns liberals. Si aconsegueixen modernitzar el principal bastió de l'islam reaccionari, posarà les bases perquè altres països del món islàmic facin el mateix.
Els modernitzadors  que envolten el príncep hereu, saben que l'èxit de la revolució exigeix substituir el wahhabisme per un nacionalisme saudita, i, per aconseguir-ho, cal un enemic convincent com l'Iran xiïta, amb el qual el regne competeix per l'hegemonia regional.
A llarg termini, la rivalitat entre l'Aràbia Saudita i l'Iran condicionarà  el Pròxim Orient tant com el conflicte Palestina i Israel.
Joschka Fischer, La revolució des de dalt de l'Aràbia Saudita, La Vanguardia 22/11/2017.