Esclat de la desigualtat econòmica

Donald Trump

L'elecció de Donald Trump va portar a evocar l'amoralitat dels últims dirigents romans com una de les causes del seu declivi. Tanmateix, totes les anàlisis assenyalen un factor comú a què fins ara s'ha fet menys atenció: l'esclat de la desigualtat econòmica i el paper corrosiu del dines en la vida política, tant el últims anys de l'imperi romà com a l'Amèrica actual.
El paper dels diners al nostre sistema polític significa que les veus dels més rics ressonen amb més força als passadissos del Congrés i la Casa Blanca que les de la gent comuna.
Com als EUA, Roma es va enfrontar a l'aparició d'una enorme bretxa entre els seus ciutadans més rics i tots els altres.. Entre les causes del declivi, destaca l'erosió de la integritat de les institucions derivada de l'avarícia de la classe política. Molta de la riquesa obtinguda de les noves províncies es va concentrar en una nova classe emergent de famílies superriques, mentre el nivell de vida de la classe mitjana s'estancava i les reformes electorals i de redistribució de la riquesa eren bloquejades.
El 2018, els 400 americans més rics del país van pagar per primera vegada menys impostos que la resta de ciutadans.
La corrupció és absolutament legal en la democràcia dels Estats Units. El cost de les campanyes electorals es va dispoarar els últims temps de la república romana. Als EUA tots els cicles electorals recents han estat més cars que els anteriors, en especial des d'una sentència del Trbunal Suprem, que va eliminar els límits al finançament de campanyes per part d'empreses privades. Aquest i altres sentències van facilitar la injecció de diners corporatius a les campanyes dels candidats.
El cicle electoral actual és diferent. Tots els precandidats demòcrates han fet alguna mena de promesa per rebutjar, poc o molt, les donacions corporatives. És indicatiu de l'afartament dels votants del paper que els diners han tingut. Els diners no són garantia d'èxit electoral, però sí una precondició perquè una candidatura sigui viable.
Beatriz Navarro, Una democràcia per a rics, La Vanguardia 1-12-2019.




Violència, i sense oportunitat
Elena Poniatowska, de 86 anys, és autora de La noche de Tlatelolco. Publicat el 1971, és el llibre de referència sobre el moviment estudiantil mexicà del 1968.
Els joves de la UNAM eren conscients del que passava a París i a San Francisco, i tant que sí. Som molt a prop dels EUA, la seva influència és gran. Hi va haver moviments estudiantils a tot el món. Els joves es preguntaven quina classe de país estaven heretant dels seus pares. Tenien aspiracions que no eren complertes per un món injust.
El Govern havia decidit gastar els diners de tots en els Jocs Olímpics. Va ser el primer país d'Amèrica Llatina escollit com a seu olímpica i el Govern volia fer una molt bona impressió internacional. I els estudiants estaven impedint amb els seus mítings que es transmeties aquesta imatge de país pròsper. Els estudiants van trucar als hotels dels corresponsals que venien a cobrir els Jocs Olímpics perquè coneguessin el veritable Mèxic. Que era el de la pobresa i la corrupció.
Van decidir esclafar la protesta amb força militat per ser un règim autoritari i insegur de si mateix. Avui la violència afecta els joves: hi ha moltes armes, la pistola aquí és un símbol de masclisme. Hi ha narcotràfic. Però no és només la violència el problema, els joves no tenen gaires oportunitats.
Vaig decidir escriure 'La noche de Tlatelolco' perquè no es podia publicar res als diaris. Vaig guardar els articles que vaig fer. I vaig publicar el llibre així que hi va haver la possibilitat. Hi va haver censura abans i després però el llibre ja circulava sense problemes.
Ciutat de Mèxic. Enviat especial. Entrevista a Elena Poniatowska, autora de 'La noche de Tlatelolco'. "El triomf d'Obrador està lligat als fets del 1968", La Vanguardia, 30-09-2018.