Matar estudiants per intimidar tothom


Després de la mort d'entre 300 i un miler d'estudiants, els activistes septuagenaris coincideixen per primera vegada a dir que els seus companys no van caure debades.
El motiu del canvi d'ànim és la victòria a les presidencials de juliol del veterà líder d'esquerra Andrés Manuel López Obrador, conegut com a AMLO. "Hi ha un fil conductor: sense els fets del 68, AMLO no hauria tingut 30 milions de vots". "Igual que el Maig del 68 va ser el principi de la fi per a De Gaulle, allò va trencar la columna vertebral del PRI (Partit de la Revolució Institucional).
Reconstruir l'any històric davant un públic d'uns vint anys: primer, la mobilització de fins un milió d'estudiants i treballadors, la marxa silenciosa que va acabar amb una concentració al Zócalo amb més d'un milió de persones, i la decisió del president Gustavo Díaz Ordaz de desplegar l'exèrcit i un centenar de franctiradors. El 1968, dues setmanes més tard a l'estadi olímpic els atletes afroamericans van aixecar els seus punys contra el racisme.
Una pregunta és òbvia. Si el 68 va trencar l'espina dorsal del règim priista, per què s'ha hagut d'esperar 50 anys per fer un canvi? Hi va haver altres matances, execucions extrajudicials, frau electoral.
Els supervivents del moviment del 68 que van optar per prendre les armes és un altre fil conductor que uneix Tlateloloco i la situació actual. Si l'enemic del 68 eren policies i militars, ara el que acovardeix la joventut mexicana és la delinqüència més o meus organitzada que segresta, extorsiona, roba, atraca, assassina i viola desenes de persones cada any, la majoria menors de 30 anys.
Tenim més drets que aleshores, però amb escasses oportunitats d'aconseguir feina raonablement remunerada, els joves també són el  planter per als narcotraficants. Fins i tot hi ha delinqüència organitzada al mig del campus principal de la UNAM.
L'ús d'un Estat paral·lel per combatre la resistència estudiantil aleshores és la clau per entendre el poc estudiat trànsit de la violència política a la violència criminal. Es va crear la Direcció Federal de Seguretat per combatre la guerrilla. Els seus agents van rebre impunitat, que van aprofitar per enriquir-se regentant prostíbuls, cantines i protegint delinqüents comuns.
El fil conductor de la violència política del 1968 a la violència criminal del 2018 és el que va passar el setembre del 2015 a l'estat de Guerrero, on van "desaparèixer" 43 estudiants d'una escola de formació de professors que havien aprofitat l'imminent aniversari de Tlatelolco per assistir a una protesta contra la corrupció a la universitat.
Molts joves coincideixen: El 1968 van enviar a matar aquells estudiants per intimidar tothom i avui dia continua passant el mateix.
Andy Robinsom, Cicatrius d'una matança, La Vanguardia, 30-09- 2018.