Itàlia a l'Àfrica

Itàlia a l'Àfrica

L'exèrcit italià va portar uns quants caps de bestiar al nord de l'Àfrica i, el1887, el virus de la pesta bovina es va escampar per tot el continent, des d'Eritrea fins a Sud-àfrica, va provocar la mort d'una àmplia varietat d'animals i en alguns casos va aniquilar el 95% dels ramats.
Va infectar antílops, nyus i altres herbívors de tot l'ecosistema. L'impacte no es va limitar als animals. Com que són herbívors i en van morir moltíssims, això va repercutir en la vegetació: van créixer arbres en llocs on se'ls haurien menjat. En altres llocs, el fet que el bestiar hi deixés de pasturar va crear un hàbitat molt atractiu per a la mosca tse-tse, portadora de paràsits que causen la malaltia de la son. Els canvis ecològics d'aquesta mena poden durar segles o fins i tot mil·lennis.
La pesta bovina i la sequera van provocar la mort de molta gent. El 1891, un explorador va calcular que per aquests motius van morir os terços del poble massai, que viu del bestiar. La pesta bovina va arrasar en gairebé un instant la riquesa de l'Àfrica tropical, Gràcies a campanyes intensives de vacunació, el 2011 la pesta bovina es va eradicar totalment de l'Àfrica i també de tot el món.
Jim Robbins, Milers de milions de virus cauen del cel cada dia, Ara5-05-2018.