Aurodeterminació


Autodeterminació: un terme modern, un dret a concedir pels guanyadors
Segons el president dels Estats Units Woodrow Wilson, autodeterminació és el dret de decidir en llibertat la forma de govern que un col·lectius vol per a si mateix. Un concepte que el 8 de gener del 1018, avui fa un segle, va sobrevolar el programa que el madatari va presentar al Congrés nordamericà per aconseguir una pau duradora de la Gran Guerra.
Wilson pensava en l'endemà. El polític del Partot Demòcrata, advocat, politòleg i historiador, havia sigut rector de la Universitat de Princeton. El pòsit acadèmic va fer que reunís experts per preparar la futura conferència de pau. Amb el seu equip va sintetitzar un projecte de futur en e discurs del 8 de gener.
Aquell parlament incloïa limitar l'armament, llibertat de comerç, propostes per reorganitzar les fronteres d'Europa a través de línies nacionals i lingüístiques i la creació de la Societat de Nacions. La paraula 'autodeterminació' no apareixia en el discurs, però es considera que va ser llavors quan un mandatari la va proposar amb vehemència per primera vegada com a via per resoldre conflictes en l'arena internacional. A la primavera, el president ja parlava d'autodeterminació de manera oberta.
La proposat de Wilson, però, va obrir la capsa de Pandora. Aviat tothom qui es considerava poble o nació va voler autodeterminar-se i, per tant, tenir dret a governar-se de manera autònoma o independitzar-se. La qüestió era qui determinava qui havia de tenir aquest dret i com es feia. El mateix secretari d'Estat nord-americà va assegurar que autodeterminació venia "carregat amb dinamita". A l'hora de confegir els tractats de pau que van acabar amb la Gran Guerra, el concepte va servir per esquarterar l'Imperi Austrohongarès i l'Imperi Otomà, els perdedors. Els aliats van permetre també a les colònies d'Alemanya l'autodeterminació i, en canvi, la van negar a les seves. De fet, aquest dret per resoldre conflictes a Europa, l'ONU el va limitar als pobles colonitzats.
El discurs de Wilson va tenir un gran impacte en el catalanisme, i fins i tot l'ajuntament de Barcelona el va nomenar ciutadà honorari l'octubre de 1918. Un parell de separatistes van anar a la Conferència de Pau de París la primavera de 1919 per demanar que es parlés de la qüestió catalana. Van ser ignorats.
L'impacte de la proposta política de Wilson seria immens al continent africà i a l'asiàtic en les guerres de descolonització del segle passat. El febrer de 1918 el president nord-americà havia dit al Congrés que "l'autodeterminació és un principi imperatiu de l'acció política que, a partir d'ara, cap estadista pot arriscar-se a ignorar".
Joan Esculies, 'Autodeterminació', la paraula màgica, Ara 8-01-2018.